Sommarbildning

Boktiteln Marknadens makt och demokratins möjligheter är torr och lätt avskräckande. Hur många mediokra pamfletter och böcker med liknande titlar har ine skrivits de senaste 25 åren? Sverker Gustavssons och Ingemar Lindbergs bok följer också längs samma upptrampade stigar. Men de gör det så mycket mer intelligent. Deras 130 sidor sträcker över stora ämnen med makroperspektiv med stor träffsäkerhet. Helt enkelt angeläget och upplysande om de europeiska demokratiernas skakiga tillstånd.

De utgår i huvudsak från tre samhällsteoretiker i tre olika avsnitt. Först Karl Polanyis Den srora omdaningen från 1944 som har snabbt växande klassikerstatus där en analys av mellankrigstidens europeiska liberaliseringar får generell, teoretisk, karaktär. Han skrev i polemik mot liberal utopism om fria marknader. De s.k. avregleringarna innebar inte att staten trädde tillbaka, men en omreglering för att fynna företag, kapitalägare och spekulativa krafter. Den nödvändiga "inbäddningen" av marknadens nedbrytande och människofientliga potential omintetgjordes. Polanyi menade att processen utlöste motkrafter för att rädda social trygghet och samhällelig sammanhållning — den kan komma från både höger, vänster, med fascism eller välfärdsdemokrati.

Sedan undersöker de ekonomen Dani Rodriks omtalade "trilemma".  Av de tre storheterna Hyperglobalisering, nationalstat och demokrati menar han att man bara kan behålla två. Vilka? Först var jag rätt skeptisk till Rodriks teoretiska fråga. Men den är svår att undkomma. Gustavsson och Lindberg gör den ännu mer övertygande.

Det tredje avsnittet utgår från den stora tyska holmgången om euron och EU mellan Jürgen Habermas federalism och Wolfgang Streecks tanke om  åternationalisering.(Debatten finns på svenska i boken Demokrati eller kapitalism? som är både underhållande och upplysande). Båda utgår från  socialdemokratiska värderingar och en gemensam analys att nuvarande ultraliberala ekonomiska politik hotar att förgöra demokratin. G och L avvisar Streeck utan att acceptera Habermas. Och de har ett suveränt intressant resonemang om horisontell respektive vertikal reformism somträffar den europeiska politikens hjärta: EU:s avsaknad av beskattningsrätt och därmed oförmåga att omförhandla och omfördela kvantifierbara materiell resurser.

Deras bok är en mycket bra analys av situationen i Europa och därför nödvändig läsning för alla som, i likhet med författarna, känner växande oro över reformismens överlevnad. Det är värre med deras slutsats. De anser helt riktigt, och i Polanyis anda, att marknadssvärmeriet väcker motrörelser på alla nivåer. Misstaget är att de verkar tro att de kommer återupprätta reformismen och återigen stärka demokratin. Ser de inte att dessa motrörelser redan är i full sving, men kommer från höger i form av en radikal nationell konservatism? Motrörelserna är varken upplysta eller demokratiska, men folkliga och starka. De tecknar den politiska bakgrunden — den liberala utopins krasch — till det som riskerar bli välfärdsdemokratiernas dödsstöt.

Ägna sensommaren åt den här lilla boken. Den ökar klarsynen. Den förklarar nuläget.

(Sverker Gustavsson är professor (emeritus, tror jag) i statsvetenskap. Ingemar Lindberg var tidigare utredare på LO, nu pensionär som skrivit en rad läsvärda böcker. Båda är socialdemokrater. Hela regeringen borde läsa.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.