Karl-Ove och Katarina

I helgen såg jag dramatiseringen av Min kamp på Stadsteatern och blev helt förförd av det fantastiska skådespeleriet. Fyra personer som spelar en personen. Inga fler. Mer än faderns röst som en dånande guds röst från en obestämd plats i taket. Det var som att se ett jazzband där alla spelat länge tllsammans och enkelt leker fram sina roller i ett samspel som bara kan beskrivas som … jazz. Jag blev också förvånad över hur uppsättningen a) förvaltar romanens svagaste del, jämförelsen med Adolf Hitler, så att den bli naturlig, självklar och en aning obehagalig och b) lyfter fram humanisten Karl Ove Knausgård som jag måste erkänna att jag aldrig riktigt uppfattade i böckerna på samma tydliga vis, på så vis landade den på bra sätt i alla aktuella frågor om flyktingsmottagning, mångkultur och behovet att öppna och omformulera det lilla ordet vi.

Och i går var jag på galapremiär för dokumentärfilmen Taikon av Lawen Mohtadi och Gellert Tamas. Den var enormt berörande som berättelse om ett liv och en kamp. Kanske förstärkt av att jag satt precis framför Katarinas syster Rosa Taikon, som nu är rätt gammal. Hon kommenterade en hel del högt och reagerade starkt av vissa bilder och scener. När Katarina Taikons ansikte först syntes ropade hon "Åhh, Katarina" rakt ut. Jag tycker Lawen Mohtadis bok var knuten. Men allt det har förlösts i filmen. Fantastiskt. Den andas och lämnar utrymme att känna, att bli berörd, att bli imponerad och inspirerad och ledsen.

Stuart Hall har sagt något i stil med att "Race" rör till historien. Det stämmer i fallet Taikon. Ivar Lo-Johansson framstår här som pinsamt fast i rasismens föreställningar när han försökte försvara "zigenarna". Och Olof Palme klarade inte heller testet när Katarina Taikon ställde honom mot väggen.

Filmen dunkar rakt in i hösten 2015 då frågan om romernas rättigheter fått ny sprängkraft genom migranterna från Rumänien och läget i Europa.Taikon kommer hjälpa till att göra Sverige till ett bättre land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.