Gammalt mönster

I Maja Hagermans nya biografi om rasbiologen Herman Lundborg finns många fina citat som spänner broar över till vår tid. En tysk rasbiolog, Max von Gruber, skrev så här i en tillbakablick efter kriget: "I de borgerliga kretsarna såg man med glädje att Hitler klarade av vad vi inte klarar av. Att vinna gehör bland småfolket, att man leder bort vattnet för socialdemokraterna, men man bortsåg emellertid då ifrån risken med framgångarna för hans egen demagogi. Man drev ut djävulen med Belzebub."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.