Besviken på Buruma

Ian Burumas senaste bok År noll gjorde mig besviken. Jag har länge fångats av hans förmåga att tänka klokt i alla strider kring migration och mångkultur i Europa. Hans artiklar i NY Review är ofta bra på ett pragmatiskt och eftertänksamt sätt, mer radikal än Timothy Garton Ash men mer borgerlig än Tony Judt var.

Om man inte kan så mycket om Europa och världen de allra första åren efter krigsslutet 1945 lär man sig en del nytt i År noll. Solklart. Men det är rätt platt berättat, framför allt utan just det Buruma brukar vara bra på: analys, reflektion och bärande tankar. Han har också en miliciös ton som jag inte känner igen från tidigare texter. Allt som gjordes efter freden gjordes förgäves, verkar han tro. På så vis utvecklar boken en skepsis mot politikens kraft. Men jag uppfattar efterkrigsåren som motsatsen. Och han lyckas därför inte förklara varför det gick så bra. Nästan överallt utom i  Östeuropa, men om det skriver han märkligt nog mycket lite. I stället får man läsa Anne Applebaums omistliga Järnridån.

Jag har alltid undrat varför alla tyska nazister verkat ha gett upp. Fanns det inga som fortsatte med nåt slags gerillakrig, bomber, mord eller attentat mot segrarmakterna? Buruma skriver ingenting. Så jag får fortsätta undra.

Efter ett ha läst Buruma tog jag fram Stig Dagermans Tysk höst. Reportagen som publicerades i Expressen är entoniga med bitterhet, regn och hungriga tyskar — men de är enastående. Har det någonsin skrivits bättre reportage i Sverige? De säger mer än Burumas bok. Och de kastar ljus över den tyska reaktionen på flyktingströmmarna hösten 2015. Dagerman berättar också om flyktingar på tåg, men då tyskar som fördrivits från Tjeckoslovakien och Polen eller kommit hem från olika fångläger. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.