Kjell Alinge

Om jag inte minns fel sändes "Hemma hos … (följt av dagens namnsdagsnamn) sändes på tisdagkvällar, mycket sent. Jag hade lagt mig. Bara den gamla röradion, som jag ärvt efter morfar, strålade av svagt ljus. Att lyssna var som att tillhöra ett underjordiskt sällskap. Ingen i min klass lyssnade. Ingen jag kände lyssnade. För första gången vandrade jag in i känslan att vara annorlunda än andra. Jag verkade ju gilla saker ingen annan hade koll på. I skolan kunde jag börja fnittra hejdlöst mitt under lektioner för att jag mindes något från veckans program. Och det var sedan omöjligt att förklara vad det var som var så roligt. Alinge och Forsells dialoger var ju bara underbart frigörande trams: bröl, gråt och viskningar. De var en motståndsrörelse mot 1970-talet grå ljus.

Nu sägs det en massa om Alinge och "Eldorado". Men för mig ligger hans stora betydelse tidigare. Inte bara "Hemma hos …" utan också "Asfaltstelegrafen" där han varje vecka spelade ny musik med sitt underliga, vackra och inspirerande musiksnack. Han var något helt annat än de proggiga, vänsterdoktrinära träskallar som gjorde andra radioprogram om rock. Alinge öppnade på annat sätt fönstret mot omvärlden och in i musikens fantasiriken. Jag kommer aldrig glömma hans långa intro, som en novell, innan han första gången spelade Dire Straits genombrottslåt "Sultans of Swing".

När han började sända "Eldorado" tappade jag långsamt intresse. Tidigare hade han varit mot samtidsandan. Då blev han med samtidsandan. Han förvandlades också från underground, en "hemlig vän", till att bli excentrisk mittfåra.

Kjell Alinge lärde mig att vara mot är roligare än att vara med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.