Staden mellan rummen

Peter Lundevall är stadsplanerare på Stockholms stadsbyggnadskontor. Redan för tio år sedan varnade han i boken Stockholm — den planerade staden att en hänsynslös förtätningspolitik där grönområden utplånas "kan bli morgondagens motsvarighet till rivningarna på malmarna". Nu är han tillbaka med en bok som mer specifikt diskuterar de dilleman som uppstår när Stockholm växer och förtätas. Målet är ju 130 000 nya bostäder till 2013, en trettioprocentig ökning av det taotala antalet bostäder. Så snabbt har Stockholms kommun aldrig växt. Läggs edan till alla andra kommuner i Storstockholm som också växer.

Den nya boken heter Staden mellan rummen och är det klart bästa jag läst om den oenighet som finns kring förtätningar, stenstadsideal, förortsbebyggelse, turism, höga hus i gammelstaden, etc. Han är tjänsteman och skriver därför försiktigt, invändningar mot idéerna bakom Promenadstaden formuleras i frågor och historiska tillbakablickar. Läsaren tillåts tänka själv. Men jag märker ett försvar av den öppna och demokratiska staden, de så kallade förorterna, som påminner om min förortsbok Där jag kommer från.

Om de gröna mellanrummen skriver han mycket fint: "Rummen mellan stadsdelarna är således en del av den komposition som bildar Stockholm. Dess andrum skapar variation, identitet och prioritering. Det är platser för promenader och rekreation." De skapar "en särskild avslappnad stockholmsrytm". Ja, Lundevall har en fin förmåga att finna formuleringar som man vill citera och använda. Han påminner hur man 1941 tänkte parker, grönområden och allmänningar som ett grönt "fognät" i staden.

Han upprepar sin gamla varning om den förtätning som ligger invävd i en speciell syn på staden, den jag brukar kalla stenstadsdoktrinen — en enfaldig idé om att "riktig" stad bara kan se ut på ett sätt, som i den fördemokratiska innerstaden präglad av gator i rutnät och slutna kvartersblock.

Det finns en hel del överraskande upplysningar i boken. Som att Stockholm är betydligt mer befolkningstät än debatten avslöjar. Stockholm är lika tät som London och Amsterdam, klart mer förtätad än Rom. I en lärorik redogörelse för den nu så bespottade planprocessen skriver han att det inte alls är så långsam som sägs. Det tar inte tio år att få klart med nybyggande, men två – tre år. Planering är förutsättning för en fungerande stad. Och han påpekar att Stockholm alltid varit detaljplanerad, ända sedan 1600-talet! Den organiskt fritt växande staden som en del nyurbanister drömmer om finns inte.

Stockholms politiker har laborerat med olika målsättningar, typ att bli bäst i världen, att bli Capital of Scandinavia och annat. Lundevall har ett enklare och mer vinnande förslag: skönhet. Orsaken till att Stockholm lockar fler och fler turister är att den uppfattas som vacker: en stad som är ett landskap med vatten, öar och grönska (ja, till och med skogar). Staden har utvecklat en särskild Stockholmsmelodi. Det är den som bör utvecklas och bevaras. Skyskrapor och extremt fula påpyggnader på taken i City förfular i stället för att försköna. 

Stockholm har inte bara skönhet, den skapar också unika förutsättningar för ett behagligt liv genom gröna stråk, trafikseparering och förorternas vintergator av torg.

Jag har bara en invändning mot Lundevalls bok, nämligen att den bara handlar om Stockholm och inte om Storstockholm. Jag förstår varför. Stockholms kommun är hans arbetsområde, Men det bidrar ändå till den insnävade syn på det vidsträckta stadslandskap som heter Storstockholm, och som måste uppfattas som en helhet. Stockholms maktdominans i regionen, och återkommande arrogans mot alla andra kommuner, är ett enormt problem. Jag tror bland annat att den driver den olyckliga fixeringen vid just förtätning. Att Storstockholm förtätas är i allmänhet fortfarande bra. Men Storstockholm måste också börja växa på ytan. Det händer redan. Men vi måste prata om det och börja bygga spårbunden trafik som sträcker sig längre ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.