Summers sanning

Från höger har man alltid sagt att de rika är så få att det inte spelar någon egentlig roll för vanliga löntagare med jämnare inkomster och hårdare beskattning av höginkomsttagare. Det var nog sant för mycket länge sedan. Men inte nu längre. Jag hittade nyligen ett citat från USA:s tidigare finansminister Lawrence Summer (dem). "Om USA hade samma inkomstfördelning som 1979 skulle de en procent rikaste ha en biljon dollar mindre [i årlig inkomst] och de sämst ställda 80 procenten ha lika mycket mer. Det innebär att en familj bland de en procenten skulle få 700 000 dollar [mindre per år] och ungefär 11 000 dollar mer per år för en familj bland de 80 procenten." Det är mycket pengar. Vad skulle hända om man gör motsvarande beräkning i Sverige? Och vad skulle hända om de superrika får hundraprocentiga marginalskatter? Svaret på den senare frågan är enkel: vanligt folk får enklare liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.