Hi-tech och Trump

Donald Trump har skapat politisk oreda i Silicon Valley. Hur ska de stora digital företagens ägare egentligen förhålla sig till honom? De älskar hans skattepolitik och vurm för superrika, men hela deras libertarianska historia och legendariska företagskultur pekar i annan riktning. Samtidigt befinner de sig mitt i en stor PR-backlash — äntligen verkar de avslöjade. EU-kommissionen jagar dem på flera fronter, bland annat deras försök att smita från skatterna. Och i USA visar undersökningar att unga amerikaner nu anser att banksektorn gör mer nytta än de digitala hi-techföretagen. Fallet är hårt. För tio år sedan älskade alla Google. Nu uppfattas de reflexmässigt som ett frihetshot. Det är på tiden. Monopolkapitalet suger.

Under förra året tvingades Mark Zuckerberg ut på en lång PR-turné genom USA:s delstater för att ”lyssna” och förklara. En del tolkade det som en sondering inför presidentvalet 2020. Men ärligt talat. Finns det nån som tror att Zuckerberg skulle vinna demokraternas primärval? Han är alldeles för långt till höger. Han hade kunnat klara det 2008, när dåvarande högerkandidaten Obama vann primärvalet, men inte nu. Däremot skulle han kunna vinna republikanernas. Men vill han det?

I förra årets sista Dissent finns en  läsvärd artikel om de konflikter Trump utlöst i Silicon Valley — ”Trump Disrupts the Valley”. De ägare som accepterade att vara med i presidentens ekonomiska råd har nu hoppat av. En orsak är den kritik de fått från sina egna anställda. Trump har blivit en kil som sprängt föreställningen om de här företagen som lyckliga familjer. Ägarna går åt höger, men de anställda följer inte med.

Motståndet mot Trump har till och med utmynnat i försök till kollektivt handlande och organisering av anställda i olika antitrump-nätverk, men ofta mest riktade mot företagens ägare. Bland dem finns Tech Solidarity och The Tech Workers Coalition. Det är något helt nytt i den libertarianskt individualistiska filosofi som dominerat Silicon Valley sedan 1990-talets början. Eftersom den filosofin haft globalt inflytande finns det anledning att kolla vad som händer när de här företagen nu hamnat i nytt läge.

Utvecklingen blir extra intressant eftersom Silicon Valley ligger i  Kalifornien som förvandlats till USA:s mest progressiva delstat där de politiska värderingarna och opinionerna blir mer och mer ”europeiska”i frågor om beskattning, sociala skyddsnät och klimatpolitik — och ligger långt till vänster om svensk politik när det gäller migranters rättigheter och skydd för papperslösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.