Terrorn som bagatelliseras

I lördags försökte en rasist skjuta så många med mörk hudfärg som möjligt i den lilla italienska staden Macerata. Han skadade sex personer. Det var ett politiskt terroristdåd. Men i Sverige har det bara uppmärksammats i förbigående.

Hade han varit en revolutionär islamist som svurit trohet mot IS  och skjutit mot vita hade nyheten varit hur stor som helst. Långa radio- och teveinslag. Förstasidorna på alla nyhetstidningar. Ord om medtanke. paralleller till tidigare terrordåd. Väldiga spekulationer om möjliga effekter på italienska valet, om hur det rasistiska Lega Nord (partiet som den verkliga terroristen tillhörde) skulle vinna röster. Hur skräcken spred sig i Italien.

Men nu? Nästan ingenting. Varför värderas politiskt våld så olika? Ingen skriver någonsin om oron för våld bland människor med mörkare hudfärg — varken i Sverige eller i Italien eller i något annat land. Terrorismen är etnifierad. En vit europé passar inte in i terroristkonceptet. Det är sällsynt att John Ausonius, Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson kallas terrorister trots att de mördat människor av politiska orsaker, med avsikt att sprida skräck och kasta samhällsordningen över ända.

Att Dagens nyheter i dag skrev sin huvudledare om dådet är hedrande för ledarredaktionen. Men vad skrev de? Att främlingsfientligheten var typisk för den lilla staden och inte för storstäderna. Hallå. Kan vi få lite mer verklighetsförankring och lite mindre av fördomar. Känner dom till Paris? Bryssel? Nice? Malmö? Stockholm?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.