TERF

I senaste n+1 finns en läsvärd (och rolig) essä av Andrea Long Chu, ”On Liking Women”, om vissa feministers vägran att erkänna transkvinnor som kvinnor, ja i vissa fall skräckslagna hat mot dem. Chu gör en historisk tillbakablick som fungerar fint som fördjupning av Kajsa Ekis Ekmans omstridda artikel i AB. Ekman tillhör en gammal tråkig tradition med företrädare som till exempel Germaine Greer. Hennes kommentar efter att Caitlyn Jenner fick utmärkelsen Årets kvinna av Glamour var brutal: ”Just because you lop off your dick and then wear a dress doesn’t make you a fucking woman. I’ve asked my doctor to give me long ears and liver spots an I’m going to wear a brown coat but that won’t turn me into a fucking cocker spaniel.” Well, Ekman skulle aldrig skriva så. Hon är för intelligent för sånt. Chu mediterar över fenomenet TERF — Trans-exclusionary radical feminist och en del över sin transkvinnlighet.

Ekman har naturligtvis rätt i att när staten börjar justera definitionerna av kvinna och man bör man bli uppmärksam. Vad innebär det? Vad blir det för konsekvenser? Men resten av hennes artikel faller däremot in rätt väl i TERF-traditionen.

Chu uppmärksammar att många i TERF-traditionen är lesbiska. De gillar ofta Valerie Solanas SCUM-manifest. Och hon noterar det något ironiska i detta: ”Because of us, there are lierally fewer men on the planet. Valerie, atvleast, would be proud. The Society for Cutting Up Men is a rather fabulous name for a transsexual book club.

Chu argumenterar också för att transdiskussionerna fått en onödig och begränsande koncentration på ”identitet”; att könsbyte är en identitetsfråga. I stället föreslår hon en diskussion om ”begär”. Man byter kön därför att man vill ha något, för att man längtar efter ett annat liv. Från identitet till begär. jag tycker det låter rimligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.