Valresultatet

Att SD ”bara” fick drygt 17 procent är en lättnad. Sverige ansluter sig till en europeisk trend, att de nationalistiska högerpartierna misslyckas med sina högt ställda förväntningar (baserade på höga opinionssiffror). Deras besvikelse är nog större än vad som märks. Partiledningen hade nog räknat med MINST 25 procent.

Jag kan bara se två möjliga regeringar med det här svåra valresultatet.

1. En bred koalition med alla partier utom V och SD. Det skulle kunna innebära Löfven som statsminister och Kristersson som finansminister, men också att de borgerliga får  fler statsråd än S och MP. Men klarar dom det? Man kan ju tänka sig varianter där något/några står utanför men har nåt slags överenskommelse om nära samarbete.

2. En borgerlig regering med aktivt stöd från SD. Det kan C och L kanske gå med på om samarbetet med SD inte blir formaliserat utan mer som diskreta underhandskontakter inför budgetpropositionen.

Nåt annat tror jag inte kan fungera.

Men min bror som valts in i Lunds kommunfullmäktige som miljöpartist har ett tredje förslag, som förefaller som det mest sannolika:

3. Att M och KD bildar regering, med aktivt stöd från C, L och SD. Men att C och L försvarar sig med att de inte kan veta hur SD röstar. Därmed kan de utan svårighet smita ur ”SD-fällan”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.