Det svåra Irak

Saddam Hussein är gripen. Det är en lättnad för alla irakier. För alla människor i Mellanöstern. En tyrann mindre. Men det är fortfarande svårt att vara optimist om Iraks framtid.

Förvisso ska man kritisera USA och Europa för hyckleriet runt den irakiska regimen. Det var inte många år sedan Donald Rumsfeld tassade runt diktatorn med försäkringar om USA:s stöd. Samtidigt reste handelsresande från Tyskland och Frankrike till Bagdad med väskorna fyllda av vapen och kemikalier. Prylar som Hussein sedan använde i anfallskrigen mot Iran och Kuwait, för att inte tala om gasattackerna och folkmordsstrategin mot kurderna. Då protesterade inte USA.
Men det viktigaste nu är att han är fängslad. Att en irakisk domstol kommer att ställa honom inför rätta för de brott han begått.
Man kan inte känna annat än glädje.
Ända tills nästa bomb detonerar i någon av landets städer med följd att armar, ben och tarmar sprids över gator och gränder. De som tror att gripandet av Saddam Hussein trollar bort motståndsrörelserna och självmordsbomberna har nog dess värre fel.
Vad ska man egentligen tycka om ockupationen av Irak?
Det är ingen enkel fråga. Kravet att USA och Storbritannien omedelbart ska lämna Irak är bara ytterligare ett cyniskt svek mot folken. Lika cyniskt som kriget.
Vore det inte bättre att pressa USA att infria sina löften: överlämna den politiska makten till en irakisk regering som utan amerikansk inblandning får skriva en konstitution och utlysa demokratiska val. Som själva fattar beslut om landets återuppbyggnad och ekonomi. En process där USA:s armé garanterar säkerheten ytterligare några år och i övrigt är hjälpgumma åt den nya irakiska administrationen. Och där FN får rollen att övervaka hela övergången.
Vi vet väldigt lite om motståndsrörelsen. Demokrati och mänskliga rättigheter måste vara prioriterade krav. Är det självklart att motståndsgerillorna representerar det och därför bör få vårt stöd? Knappast. I varje fall inte i dag. Kanske i morgon.
Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.