Beslöjande

Huvuddukarna avgör inte om skolan är sekulär.

I Frankrike tänker staten förbjuda elever att bära slöja i skolan. Inte ens diskreta små huvudsjalar ska accepteras. Efter 14 år av infekterad debatt har den hårda linjen vunnit.
Men att förbjuda huvudsjalar gör inte skolan mer sekulär. Däremot klyver det eleverna i två. I skolan låssas de vara sekulära på statens order. Utanför kan de vara som de vill, på riktigt.
I nästa steg får ingen i offentlig tjänst bära huvudsjal, kippa eller sikhisk turban. Varken tunnelbanechaufförer eller socialsekreterare. Vill man sedan dra åt ännu ett snäpp så blir det totalförbud i alla offentliga miljöer – från torget till parlamentet.
Samhället blir inte mer sekulärt för den skull. Det bara ser så ut. Istället har medborgarna tvingats in i en labyrint av kulisser.
En skola kan vara fylld av elever med både slöjor och stora kors runt halsen och ändå vara sekulär. Det handlar ju om skolans strukturer, inte om eleverna.
Dagarna före jul går svenska skolklasser till kyrkan. Inte som studiebesök. Utan för att fira en kristen högtid – advent eller jul. I en strikt sekulär skola skulle det vara helt omöjligt. Ja, skandalöst. Men i Sverige väcker det noll uppmärksamhet. Tänk om skolor med många muslimska barn gick till moskén för att fira ramadans avslutning. Ett ramaskri.
En sekulär skola ska undervisa om religion, inte delta i den. Och inte heller tvinga eleverna att spela sekulariserade om de är troende. Den ska stå neutral. Kanske mer kontroversiellt än en enkel huvudsjal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.