Journalisterna tystas i Putins Ryssland.
I USA blev 11 september svepskäl för krig mot Irak. I Ryssland utnyttjas nu terrordåden i Beslan för att lägga landet i tystnad.
Det berättas att journalisten Anna Politkovskaja tuppade av efter att ha druckit te på flighten till Beslan. Hon kvicknade till på sjukhus med läkarbesked att hon förgiftats. Hennes vassa penna och modiga reporterarbete har i flera år varit en pain in the ass på Putins alla krigsgeneraler i Tjetjenien.
Den kände radiojournalisten Andrei Babitsky hamnade i en kafkasituation på Moskvas flygplats. Först anklagad för att bära på sprängmedel och sedan arresterad för våld mot tjänsteman och fängslad fem dagar. Lagom för att hålla honom borta från Beslan.
Som två bisarra slapstickparodier på det gamla Sovjethelvetet. Var och en kan ha varit tillfälligheter. Men just dom två, just den dagen?
Och de är inte ensamna.
Två journalister från georgisk teve arresterades vid Nordossetiens gräns på gisslandramats första dag och släpptes inte in. På väg hem från Beslan fängslades den ryske chefen för satellitkanalen al-Arabiye. Och chefredaktören för den klassiska dagstidningen Izvestija fick i måndags sparken av ägarna. Bevakningen av terrordåden ansågs ha varit för emotionellt starka.
I Moskva förklarar Putin samtidigt att det inte blir någon offentlig utredning av vad som egentligen hände. Däremot en intern. Hemligstämplad.
Tystnadens kultur breder ut sig. Putins terror i Tjetjenien förgiftar demokratin. Precis som Anna Politkovskaja varnade för i sin bok från de brända byarnas land.
I Ryssland prövas en modell. Demokrati som yttre form. Auktoritär rättslöshet som inre liv. Andra gör samma expriment. Ännu fler studerar nyfiket utgången.