Bli arga

Kriget i Irak är allt mer vidrigt. Människor dödas varje dag. Men det svenska etablissemanget tiger.

Jag tror att även många av oss som var kategoriska motståndare till USA:s anfall mot Irak är förbluffade över hur svart mardrömmen blivit. När kriget inleddes fanns en oro att själva ockupationen, marschen till Bagdad, skulle kunna möta förödande motstånd. Men när Saddam Hussein väl fallit föreställde sig de flesta att kriget skulle vara över.
Verkligheten blev en annan.
Kanske 100 000 döda irakier, skriver forskare i en chockerande rapport i tidskriften The Lancet. Kidnappade hjälparbetare får halsen avskuren – européer, turkar, araber, asiater. Gatustriderna i Faluja påminner om de i Beirut för snart 30 år sedan. Och från Washington fortsätter lögnerna att strömma ut: Nu att världen blivit tryggare efter Husseins fall. Libanon och Iran verkar nu vara närmast på den amerikanska dagordningen.
Läget är deprimerande. Men också upprörande.
Hur länge till ska detta fortgå?
Men indignationen saknas i den liberala offentligheten. På Dagens Nyheters och Expressens ledarsidor finns inte ett spår av engagemang eller vrede. Per Ahlin skriver kloka tillbakalutade analyser. Men är han berörd av mördandet? Andra medarbetare satsar istället energin på en obskyr kommunistisk grupp i Göteborg – lite av dagens i-landsproblem över det engagemanget.
Alla liberala texter om mänskliga rättigheter som skrivits efter 1989 faller nu sönder på datorskärmar och i artikelarkiv.
Regeringens brist på reaktioner börjar samtidigt likna ett växande svart hål. Efter Göran Perssons kraftfulla fördömande när USA rullade igång sin krigsmaskin har tystnaden och viljelösheten brett ut sig. Har Sverige en utrikesminister eller inte?
Det är klart att motståndsrörelsernas karaktär är ett problem. Det går inte att kalla reaktionära islamister eller gamla antidemokratiska apparatjniks för frihetskämpar. Och dom är en absolut motsats till en sekulär (i Edward Saids betydelse) och demokratisk vänster.
Det går att kräva ett slut på ockupationen – med starka laddade ord – utan att man därför tar ställning för en motståndsrörelse med mörkermän.
Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.