Enkel konflikt

Ett skolbygge i Vaxholm är förklarat i blockad. Den lettiska byggfirma betalar löner långt under avtalen. Därför läge för ny strid om kollektivavtal, löner och arbetsrätt.

Från höger sägs att svenska facket är protektionister som vill stänga gränserna för baltiska arbetare. Regeringen står hårt på fackets sida. Klart för drabbning. Kanske på EU-nivå.
Konflikten borde vara enkel. Den påminner mycket om Handels framgångsrika fight mot Toys’r’Us när deras första leksaksaffär öppnade i Huddinge 1995. Det amerikanska storföretaget ville skippa kollektivavtal och fackförening. Men fick ge sig. Opinionen var starkt för Handels.
Då var företaget en amerikansk jätte. Nu mindre och från andra sidan Östersjön. Skillnaden är att det lettiska företaget tar med sig arbetarna hemifrån. Det gjorde inte Toys’r’Us. Men striden gäller fortfarande kollektivavtalen. Att lönenivåerna inte ska dumpas.
Pitbulliberalen på DN, Peter Wolodarski, tar i allt han kan för att skapa en motsättning mellan öppna gränser och lagar eller avtal på arbetsmarknaden. Men vid skolbygget i Vaxholm finns ingen sådan. Man kan vara för helt fri invandring och ändå insistera att ett lands regler ska gälla.
Det är i själva verket den fria rörligheten – frånvaron av övergångsregler – som gör att Byggnads kan ta striden. Arbetarna jobbar helt legalt; inget skumrask eller rädsla för utvisning som tidigare. Därför är läget så skarpt och konflikten så enkel. I grunden den välbekanta mellan marknad och demokrati.
Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.