Imperiets impotens

Bilden av USA spricker efter orkanen i New Orleans.

Bilderna från plundrade stormarknader. Berättelserna om krypskyttar på taken. Ljuden från ett samhälle i sammanbrott.
Allt har spridits blixtlikt genom det amerikanska. Långt in i hjärtat av hjärtat av landet. Tanken på USA som trygghetens republik, och den globala frihetens borg, svajar till av varje ny bild från New Orleans. Ingen kan värja sig.
Roland Poirier Martinsson (Expressen debatt 5/9) tror att det bara är svenskar som nås av alla kritiska röster, av ropen på hjälp, men det är ju inte sant. Det som hänt kommer att sätta spår, kanske djupa spår, i det amerikanska. Men oklart vilka.
Kanske blir det tanken på USA som ett globalt självtillräckligt imperium som nu rämnar. Även på hemmaplan.
Världens rikaste land klarar uppenbarligen inte att på egen hand skydda sina medborgare efter en stor naturkatastrof. Infrastrukturen rasar. Civilsamhället upphör. Räddningsarbetet ser ut att gå långsammare än i Thailand. Är detta landet som självpåtaget vill skydda alla världsmedborgares frihet?
Samtidigt skakas imperiet av motståndsrörelsen i Irak. Afghanistan svajar. Och al-Qaidas ledarskikt går fortfarande fria. De militära och ekonomiska resurserna är inte ens i närheten av vad landet kunde mobilisera i Vietnam för 35 år sedan.
I skuggan av dessa förhållanden ter sig John Boltons skarpa krav på FN som patetiska. För USA saknar tillräcklig makt. I New Orleans och i Bagdad står kejsaren naken.
1911 brann en textilfabrik — Triangle Waist Co. — på nedre Manhattan. 146 arbetare dog i den värsta industrikatastrofen i New Yorks historia. Den utlöste en reformrörelse som 20 år senare förändrade USA under namnet New deal.
Omsvängningar går långsamt i stora demokratier. Men New Orleans 2005 kan vara en katastrof med politiska efterklanger av samma storlek som branden 1911.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.