Döden i Medelhavet

Fram till 1 december har 1971 migranter drunknat i Medelhavet på sin väg från Nordafrika till Europa. Uppgiften kommer från Europarådets särskilda utredare som längre fram släpper en rapport om "Döden i Medelhavet".

Jag har försökt följa siffrorna över de drunknade som upptäckts de senaste åren. Men 1971 är en siffra som fick mig att tappa andan. Den har aldrig varit så hög. Det är nästan sex döda per dygn. För sju – åtta år sedan brukade man räkna med mellan en och två personer per dygn.

Hur länge kan detta få fortsätta? Hur ska man förstå tystnaden kring alla dessa döda människor? I europeisk politik är deras kroppar en icke-fråga.Tystnaden innebär acceptans. Tror vi att deras död är nödvändigt pris för fortsatt välfärd?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.