Vem är terrorist?

I dag hör jag på radion om hur dåligt underbyggt tillslaget mot några familjer i Göeborg var förra året. Männen i familjerna är muslimer och misstänktes att förbereda terrorbrott. Men uppgifterna polisen gick på var så tunna att de låg på skvallernivå.

I går rapporterade SR om den man som under förra året sköt för att skada eller döda människor med mörk hudfärg i Malmö. Han hade kontakt med rasistiska kretsar och kallade "invandrare" för apor på jobbet. SR visade att han hade kontakt med den psykiatriska vården. Hårddraget kan man säga att han fick samtalsterapi i pauserna mellan mordförsöken. Jag kan inte påminna mig att någon i de långa inslagen på P1 Morgon i går kallade honom terrorist — däremot psykiskt sjuk.

Nyligen var det ett år sedan självmordsbombaren smällde av i Stockholm. I samband med att utredningsmaterial offentliggjordes för några veckor sedan höll Säpo stor presskonferens. Frågan de tvingades besvara var enkel: Varför misslyckades de avslöja bombmannens terrorplaner?

Det leder till några andra frågor:

Hur talar vi egentligen om terrorism?

Varför är det läkare men inte Säpo som svarar på frågor om Malmöterroristen?

Varför lyssnar man på lösa rykten om det gäller manliga moskébesökare i Göteborg, men inte en uppenbart störd vit rasist i Malmö?

Varför säger så många reflexmässigt att terrorismen kom till Stockholm med Taimour Abdulwahab, som om Lasermannen aldrig funnits?

Och slutligen: har terrorismhotet integrerats som viktig del i den institutionella eller strukturella rasism som präglar länder, nyhetsförmedling och myndigheter i Europa? Sara Ahmed verkar ha helt rätt när hon i boken Vithetens hegemoni skriver: "Det är tydligt att ordet terrorist klibbar fast vid vissa kroppar". Men inte vid andra. Begreppet terrorist har rasifierats, som forkare brukar säga. Och det verkar gått så djupt att de flesta hamnat i total minnesförlust: nej, Sverige har aldrig haft terrorism — nej, terrorister kan inte ha vit hudfärg, då är de bara psykiskt sjuka och inget annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.