Tvärstaden

Sär här har veckan sett ut: Jag har skrivit bokmanus på morgnarna, läst efter lunch och sett dokumentärfilm på Tempofestivalen på kvällarna. Nick Broomfields film om Sarah Palin överträffade mina (ganska låga) förväntningar. Hundra gånger mer seriöst än Michael Moores andfådda filmer – Broomfield brukar ju nämnas som Moores föregångare. Filmen undersöker i första hand Palins tid som borgmästare och guvernör i Alaska. Det som skrämde var inte hennes politik, men hennes personlighet. Det går inte att fnissa bort Palin. Hon är värd större allvar. Hon påminner lite om Joe McCarthy. Hennes tidigare kampanjgeneral och medarbetare under åren som guvernör kallar henne helt enkelt sociopat.

I dag fick bokmanuset vila. Jag skrev i stället utkast till en programförklaring i tio punkter. Vi är en liten grupp som träffats under vintern för att prata stadspolitik och vad man kan göra åt det utbredda politiska förortsföraktet. Vi kallar oss Tvärstaden. Det ligger en första debattartikel och väntar på publicering. Programförklaringen ska vi fortsätta diskutera på söndag. Sedan får vi se om någon vill publicera våra tio punkter för en ny storstadspolitik.

Nästa vecka ska jag prata om min förortsbok för personalen på Stockholms kommuns planavdelning. Jag har varit där förut och pratat med en mindre grupp. De ville att alla skulle lyssna. 

Det känns som att de senaste två decenniernas galna fixering vid "innerstaden" och den fördemokratiska stenstaden eller kvartersstaden äntligen håller på att ge vika. 

Saudiaffären rullar vidare. V har rätt. Det är dags att kräva Tolgfors avgång. Han ljög att han inte kände till FOI:s bulvanföretag. Och han slirade mycket med sanningen i sin märkliga debattartikel i SvD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.