99 procent

Occupy Wall Street började använda begreppet "De 99 procenten". Det väckte debatt, även i Sverige. Högerliberala opinionsbildare protesterade. Man kan inte säga att samhället delats upp i en gynnad superrik minoritet på en procent och en stor mer eller mindre missgynnad majoritet på 99 procent.

Emmanuel Saez är ekonom vid University of California och den som gett 99 procent-begreppet substans. För två veckor sedan publicerade han ett nytt paper: "Striking it Richer – The Evolution of Top Income in the United States"

Han visar flera intressanta saker på några korta sidor. 

När amerikansk ekonomi började återhämta sig 2010 var det den rikaste en procenten som gynnades mest. De lyckades lägga beslag på 93 procent av den samlade inkomstökningen. Allt talar för en liknande utveckling 2011. De superrika har alltså återhämtat sig mycket snabbt efter kraschen. För vanliga löntagare har det gått oändligt mycket långsammare – ja, de har inte återhämtat sig alls.

Saez har också undersökt inkomstfördelningen över en längre tid, ända tillbaka till 1917. Materialet är svajigt. Men han drar ändå slutsatsen att det inte handlar om att en stor övre medelklass gynnats swedan 1980 – utan att man faktiskt kan tala om de superrika en procenten. Hans kurvor är ganska avslöjande. Den övre medelklassens andel av landets totala inkomster har visserligen ökat sedan 1945, men modest. De kan inte ens jämföras med de rikaste en procenten.

Hans undersökning visar också att det inte var New deal-politiken som berövade de superrika deras position. Det var kriget. Efter 1945 fanns en politik och samhällssyn som gjorde att de inte lyckades återhämta sina positioner. Därmed lades grunden för de långa "lyckliga åren" med hög tillväxt, stor medelklass, standardökningar och frånvaro av krascher.

Det finns ett stort problem att de rika 1 procenten fortfarande har så extremt höga inkomster: Det förebådar nya krascher. Kurvorna seråterigen ut exakt som när kraschen slog till 1929 och sedan 2008. Det är bara att vänta på nästa.

Rika människors abnormt höga inkomster är ett samhällsproblem. De hotar både trygghet och frihet för de 99 procenten. Vi som säger det har fakta på vår sida – det är inte längre bara löst tyckande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.