1978 revisited

Då var det IRA i Belfast, RAF i Tyskland, ETA i Baskien och Röda brigaderna i Italien. Jag minns sent 1970-tal som politiskt mörker och sotiga storstäder. I London misshandlade fascister sydasiater i East end. Det var en tid av klaustrofobi och förföljelsemani. Gruvarbetarstrejk och politiskt våld. I helgen hittade jag mina gamla lp-skivor med Magazine – punkårens mest orättvist bortglömda band. "Shot by both side" var låten som mer än andra fångade sitt ögonblick.

Efter finanskraschen har jag tänkt mycket på de åren. Jag tycker stämningarna börjar återvända. Instängdheten, bristen på riktning, känslan att vara på kokpunkten. Förfallet. Och våldet är tillbaka. Först från revolutionära islamister och nu den yttersta högern. Politiskt våld från sjuka människor med totalitära drömmar. På Magazines bästa lp sjöng Howard Devoto på sista spåret: "I´m angry, and ill and ugly as hell, my irritability keep me alive and kicking." [ … ]  "This is a song from under the floorboards, this is a song from where the wall is cracked."

Nu kommer uppgifter att Ilmar Reepalu har skrivit brev tillsammans bl a med en lokal SD-politiker. De kopplar samman de senaste morden i Malmö med vanliga invandrade familjer som kommit till staden för att bo där. Om de flyttat någon annanstans – till exempel Värmland eller Härjedalen hade Malmö fortfarande varit lugnare. Samtidigt sitter en vit Malmöbo häktad för att ha skjutit mot invånare med mörk hudfärg. han är misstänkt för femton mordförsök och tre mord. Det första 2003. 

"Flodtid" heter Katarina Frostenssons senaste diktsamling. Hon skriver i skuggen av 2008. Floden stiger mörk och svart mot kajerna. Eller den drar med sig kroppsdelar och trädgrenar mot sin mynning. Jag klipper fraser från en dikt om maten på 7 Eleven. De rör vår tid. Hur kommer man ur det – Vad vill du inte röra  det är detsamma som att slippa höra – Bara att svälja ner det hela – Försök förstå att det finns ingenstans att gå – Var är hela världen – Vart tog ni vägen – Säg att detta vänder om / ja, för isär det genast.

Det känns som 1978 igen. Shot by both sides.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s