Han blev en terrorist

Nu på morgonen kommer nya uppgifter från Frankrike. Terroristen i Toulouse verkar leva indragen i den revolutionära islamismens ljus. Nu kan alla med en suck av lättnad beskriva gärningsmannen som politisk terrorist, inte bara en ensam psykiskt sjuk galning.

Jag såg att Israels utrikesminister efter dådet ville avvakta om det var ett "hatbrott eller ett terrordåd". Så tänkte många. Jag antar att hatbrott gällde en vit rasist. terrordåd om det var en islamist eller en mörkhyad med annat uppsåt. Det är märkligt hur terroristbegreppet begränsats och etnifierats.

Vissa politiska våldsdåd kallas terror – andra för utslag av sjukdom. Och i samband med varje dåd utbryter en verbal politisk strid om på vilket sätt det ska definieras – från Lasermannen, via Utøya till Toulouse.

Om de nya uppgifterna stämmer innebär det att Sarkozy får medvind. Att spela på rasistiska strängar, som han och i synnehet hans inrikesminister gjort de senaste veckorna är ett högt spel. Nu visar det sig att de satsade rätt. Om gärningsmannen varit vit högerextremist hade effekten blivit motsatt. Hollande som helt undvikit "rasismkortet" hamnar nu i bakvattnet. Det är så cyniskt. Det är så sorgligt. Vi moraliserar över spekulativa reaktionärer i republikanernas primärval i USA. Men hur ser det egentligen ut i Europa? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.