Slöjförbudets franska konsekvenser

I NY Times upptäcker jag att några unga fransmän arresterats under solidaritetsmöten för Pussy Riot. De bar samma slags balaclavas som den ryska gruppen, och det franska niqabförbudet innebär att alla ansiktstäckande masker är förbjudna.

I samma artikel läser jag också hur polisen och de få franska kvinnor som bär niqab eller liknande (ungefär 2000 i hela landet) verkar ingått stilleståndsavtal. Sedan lagen började gälla har kvinnor bötfällts vid 425 tillfällen. Men nu nöjer sig polisen med att be dem för en kort stund visa ansiktet för identifiering och sedan låter de dem gå vidare. Ofta gör de inget alls. En av de mest kända motståndarna Kenza Drider berättar att poliserna i hennes hemstad Avignon numera känner henne så väl att de övergått till att vinka när de ses på stan — hon i niqab, de i uniform.

Men för alla är det naturligtvis inte så enkelt. Många kvinnor har dragit sig undan. De stannar hemma eller rör sig bara i närområdet. Värst är inte polisen, men att lagen gjort dem till fritt villebråd för vanliga civila som hatar muslimer: äckliga kommentarer, spottloskor, knuffar. Under sommaren verkar radikala islamistiska kretsar också använt förbudet för att provocera fram konfrontationer med polisen. Lagen gav hatet en uppmuntrande klapp på axeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.