Eftertankar

Jag ser att en del i Sverige som kallar sig vänster inte riktigt klarar att uppskatta Obamas och demokraternas stora valseger i går. Det är bara naken okunnighet. Det som hände i går kan ha varit historiskt betydelsefullt. Större än 2008. 

Progressiva liberals och socialdemokrater i Washington är överlyckliga. Resultatet överträffade alla deras förhoppning. Inte bara siffrorna. Det är nåt mer som hänt.

Under många år har demokraterna, framför allt radikala inom facket och på lokal nivå, fogat samman en bred koalition. Kärnan är minoriteter, migranter, kvinnor, fackligt anslutna arbetare + den gamla gruppen välutbildade liberals. Den här koalitionen har nu gett demokraterna valsegern två gånger. Den har bevisat sin hållbarhet. 

I USA pratar man ofta politik i demografiska termer. I början av 2000-talet skrev Rui Teixeira boken The Emerging Democratic Majority. Han visade att de snabbast växande grupperna i USA röstade demokratiskt. Medan republikanernas bas var de vars andel av befolkningen sjönk. Då var boken som ett hopp i mörkret för hårt prövade vänsterdemokrater. Han menadeinte bara att grupperna skulle röste på demokraterna, de skulle också driva partiet vänsterut.

2008 träffade jag Teixeira. Bushåren verkade motbevisa hans prognoser. Men han bara skakade på huvudet och öste på med sina val- och befolkningsanalyser.

När vi i dag träffade Mike Moschella, som arbetar ungefär likadant och ledde demokraternas kampanjarbete i Ohios mesta avgörande county (extremt fascinerande att höra honom berätta hur det fungerade i detalj), så är hans slutsats klar: Den vinnande koalition Teixeira tänkte sig och demokrater sedan dess drömt om är inte längre en emerging majority – den är på plats nu. Obama är den första demokratiska presidenten i en typisk amerikansk cykel där nu mer liberal (dvs vänster) politik kommer dominera i kanske 35-40 år.  Obama kommer bli den försiktiga presidenten som gjuter samman koalitionen, de som skördar genom reformpolitik är de som följer efter honom.

Obama har nu vunnit de unga rösterna två val i följd. Moschella: "I USA är mönstret att om man röstar för samma parti två val i rad fortsätter man resten av livet. Republikanerna vet det. När de börjar analysera det här valet kommer de bli enormt enormt oroliga. Deras framtid är mörk."

Ungefär samma slutsatser drar de flesta i Washington dagen efter valet. Republikanernas dominans är slut. Alla tepartykandidaterna förlorade i senatsvalen, fler kvinnor valdes in, fyra delstater röstade ja till same sex marriages och öht gick de flesta folkomröstningar bra för liberals.

Kit Rachlis, chefredaktör på landets överlägset bästa progressiva politiska tidskriftAmerican Prospect sade ungefär samma sak tidigt i morse när vi träffades på deras redaktion. Nämligen att valet helt säkert kommer beskrivas som en "fundamental re-alignment in American politics".

Det är okej att fortsätta gnälla på Obama. Men man måste förstå vad som verkligen skett i USA. Och att Obama varit instrumentell för framgången genom att han sett och bejakat den nya mångkulturella koalition som nu ligger fast — och som långsamt kommer förändra samhällsdebatten i mer progressiv riktning. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.