Michael Tomasky

I går kväll var jag på möte med Michael Tomasky, en av USA:s bästa progressiva politiska journalister. Jag har många gånger nämnt honom och länkat till hans artiklar på min blogg. Hans slutsats av valet är samma alla andra till vänster dragit: "The new America announced with a bang: We are here". Obama var inget tillfälligt undantag. Så här kommer presidentvalen se ut även i framtiden.

Är det inte samma optimistiska överord som alltid följer en valseger? Jag tror inte det. Så här lät det inte alls efter Bill Clintons andra valseger. Det som utlöser optimismen är de djupare förändringarna som syns i väljarkåren. Hela diskussionen om det nya Amerika handlar om att det blivit mångkulturellt och att den vita majoritetens epok är slut om ungefär 35 år – och att detta nu märks i valresultaten.

Kommer republikanerna anpassa sig? Ingen vet. Men Tomasky uppmärksammade att det inte finns någon sådan politisk dynamik i partiet. De flesta i kongressen är mer rädda för utmanare från höger i egna primärval än från demokrater i själva valet. För att överleva måste de fortsätta röra sig högerut. Det republikanska partiets bas, de som röstar i primärvalen, domineras helt av den konservativa rörelsen.

Jag tror han har helt rätt. Frågan är då vad gör de gamla mainstreamrepublikanerna, typ Jeb Bush? Blir de kanske demokrater eller ställer de upp som oberoende kandidater? Det var Martin Gelins gissning när jag mötte honom senare under kvällen på en äkta sunkbar.

Det som kan bromsa den konservativa rörelsens försök att få total kontroll över republikanerna är att deras kandidater i senatsvalet åkte på förnedrande nederlag. Mest kännbart i Indiana, en bergsäker republikansk stat där republikanerna ska kunna sova sig till segrar, men i går förlorade tepartyrörelsen valet stort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.