Håller demokratin?

Om den grekiska demokratin överlever krisen är det ett underverk. I höstas kom uppgifter att Papandreos regering i hemlighet avsatte en grupp officerare när läget var som mest osäkert på senhösten 2011. Man kan anta att de konspirerat om en möjlig militärkupp.

De senaste dagarna har landet drabbats av flera terrordåd. Bland annat enkla bomber mot journalister och i söndags mot en butiksgalleria. För någon vecka sedan besköts det konservativa regeringspartiets lokaler med automatvapen. Det har inte uppmärksammats särskilt mycket i svenska nyhetsmedier. Men International Herald Tribune hade artikel i går som inte verkar utlagd på nätet.

Polisen skyller på vänsterterrorister och har gjort flera räder mot anarkistiska och autonoma squatterkollektiv. Grekland hade ju en uthållig krets av kommunistiska terrorister i RAF:s anda, som lade ner för bara några år sedan. Men samtidigt är Gyllene gryning också en terrororganisation — men från höger och med våldssugna parlamentariker — med uppenbart intresse av allmänt sönderfall och politiskt våld.

I december kom Amnesty med en nattsvart rapport om Grekland, bl a om våldet mot invandrade: misshandel, trakasserier, sönderslagna och brända butiker. Gyllene grynings medlemmar verkar aktiva och polisen är passiv. 

Situationen för asylsökande är en daglig skandal. Gränsmilitären har sänkt båtar med flyktingar från Syrien, det är nästan omöjligt att göra formell asylansökan och de som ännu inte lyckas jagas, misshandlas, plågas och blir inlåsta i usla hålor av en uppenbart rasistisk poliskår. 

Utanför polisstationen där man söker asyl träffade Amnestys rapportör C från Syrien "som köat i fem veckor för att få lämna in sin ansökan". Innan han lyckas är han fritt villebråd för polisen. Om ett fångläger för asylsökande berättar F "Vi var hundra som interberats, vi tvingades sova på marken utan sängar eller ens madrasser … det fanns inga toaletter." När de började hungerstrejka sköt vakterna skarpa skott i luften och mot marken. 

Nyligen avslöjade BBC att polisens jakt på flyktingar även drabbar turister med "fel" hudfärg. En svart amerikan misshandlades och släpades i väg. Samma sak hände en ung Sydkorean. USA:s utrikesdepartement har, enligt BBC, utfärdat en varning för amerikaner med mörk hudfärg att åka till Grekland.

Jag har länge tänkt tipsa om en liten bok som kom sent i höstas: Kris (Bokförlaget Astor). Där skriver fyra författare från de mest krisdrabbade länderna Grekland, Italien, Portugal och Spanien. Den från Grekland, av Afrodite Maria Tziantzi, är visserligen den mest konventionella och minst spännande. Men i likhet med de andra pekar hon på att krisens orsaker ligger långt tillbaka. Den rasism som nu sveper fram vilar på gammal grund om "en förment nationell överlägsenhet, särskilt gentemot våra fattigare grannar på Balkan."

Det är möjligt att eurokrisens mest akuta lägen är över. Det blir inget sammanbrott som många förutspådde. Men den sociala och politiska krisen har nog bara börjat, i varje fall i Grekland. De närmar sig nollpunkten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.