Drönarna

Guardians Simon Jenkins har skrivit en oerhört välformulerad varning om drönarna i Guardian. Den publicerades för två veckor sedan, men jag hittade den inte förrän i går:

"The greatest threat to world peace is not from nuclear weapons and their possible proliferation. It is from drones and their certain proliferation. Nuclear bombs are useless weapons, playthings for the powerful. Drones are now sweeping the global arms market."

Jag har flera gånger de senaste åren också varnat för drönarna. Men aldrig så välformulerat som Jenkins lyckats göra. Det kommer nu rapporter om hur Kina och Japan rustar upp med drönare kring sin meningslösa ökonflikt. Elva stater har drönare.

"Their 'success' is expressed solely in body count, the number of so-called al-Qaida-linked commanders killed. If body count were victory, the Germans would have won Stalingrad and the Americans Vietnam."

Drönarkrigen kommer bli arvet efter Obama. Det är så han nu skriver in sig i historieböckerna. Utan någon som helst juridisk legitimitet sitter han varje vecka i Vita huset och prickar av vilka som ska dödas från långa listor. Förra året räknar man med att bl a 176 oskyldiga barn dödades. Tre amerikanska medborgare har avrättats med drönare. Inga rättegångar. Inga dödsdomar. bara kallt dödande. Det är utomrättsliga avrättningar i masskala.

"The drone is fool´s gold … [US] can hardly complain when the victims retaliate with suicide bombers."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.