Hurra för Cameron.

Äntligen en statsledare i Europa som talar klarspråk om hur hen tänker om unionens framtid. I höstas gjorde Manuel Barroso det i sitt (väldigt uppiggande) tal inför Europaparlamentet. Och sedan kom EU-parlamentarikerna Guy Verhofstadts och Daniel Cohn Bendits gemensamma (och ännu mer uppiggande) bok For Europe! Men statsministrarna i medlemsländerna har insisterat på mumlet och fegheten som strategi.

Jag läste Camerons tal i morse. För att komma från en konservativ britt är det en ovanligt passionerad plädering för Europatanken — dvs för en viss sorts EU. Men att han lovar folkomröstning (om ett EU han inte vet hur det kommer se ut) kan bli samma fälla som Fälldins löfte att avveckla kärnkraften. 

Det jag gillar är att han identifierar några av de mest kontroversiella konflikterna om hur EU ska utvecklas, och tar ställning. Jag delar sannerligen inte hans slutsatser, men däremot hans analys av själva konflikterna.

Det är euron som kommer driva fram förändringarna."The Union is changing to help fix the currency — and that has profound implication for all of us, whether we are in the single currency or not." Och längre fram i talet: "The European Union that emerges from the Eurozone crisis is going to be a very different body. It will be transformed perhaps beyond recognition by the measures needed to save the Eurozone." Jag tror han har helt rätt.

En monetär union behöver helt enkelt en fiskal och därmed starkare politisk union. Det är slutsatsen de flesta dragit av eurocirkusen, även Cameron. Men som konservativ engelsman vill han inte vara med i den unionen (som kanske kommer ha beskattningsrätt, stor budget och helt säkert samma kombination av kontroll och solidaritet som varje stat måste ha för att fungera).

Han försöker nu hindra att euron blir EU:s definierande kärna. I stället säger han att EU måste fortsätta betraktas som i första hand en "gemensam marknad". Men det är utsiktslöst, och det tror jag han förstår. EU kommer definieras av gemensam valuta. Därför försöker han nu skapa ett utrymme innanför marknaden, men utanför staten. Det är samma läge moderaterna vill hitta för Sverige. Jag blev inte alls förvånad när jag i morse hörde att han konsulterat Reinfeldt under arbetet med talet. De samkör nu. Men skillnaden är att Reinfeldt tillhör mumlarna i offentligheten, samtidigt som han verkar vara statsfientlig hök under toppmötena i Rådet. De driver en gammal marknadsliberal idé om EU. Den gällde åren 1990 – 2008, men är nu hårt inträngd i hörnet.

Om det här utrymmet inte kan skapas — och det är svårt att förstå hur det rent praktiskt ska fungera — kommer länder som inte vill ha euron långsamt pressas ut ur EU-samarbetet: England, Danmark, Sverige och kanske Tjeckien. De kommer kanske bli nåt slags associerade halvmedlemmar.

Cameron hade också modet att (i likhet med Barroso) tydligt säga att det förändrade EU måste ha en ny fördragskonferens.

Helt enligt sin Europasyn definierar han den nödvändiga demokratiseringan av EU som att medlemsländernas parlament ska få mer makt. Det kommer i praktiken (avsiktligt från Cameron) lamslå EU:s förmåga att fatta beslut. Jag föredrar naturligtvis Verhofstadts, Cohn-Bendits och många andras demokratisyn att det är Europaparlamentet som måste bli maktens centrum. Det är där gemensamma frågor ska avgöras i framtiden.

Som federalist och Europademokrat har jag naturligtvis en helt annan syn på EU:s framtid än Cameron. Men jag tycker ändå hans tal är både skarpsynt, välformulerat och viktigt. Han har gjort det svårare att mumla. I morse lät Reinfeldt därför slirigare än någonsin, som långsim i marängsmet. Och vad säger Socialdemokraterna om de framtidsfrågor som nu måste diskuteras öppet i offentligheten — inte på slutna seminarier?

Därför ger jag Cameron ett ljudligt hurra nu här i mitt arbetsrum i Huddinge. Hörs det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.