Tobinskatt beslutad

I tisdags beslutade elva av EU:s medlemsländer att införa en sk Tobinskatt på finansiella transaktioner. De som är emot, bla Sverige och Storbritanniens konservativa regeringar avstod från att lägga in veto. När Attacrörelsen svepte fram för drygt tio år sedan var Tobinskatt deras främsta krav.

Jag har inte sett nånting i svenska nyhetsmedier om att beslutet nu är klart. Men upptäckte det i dag när svenska Attac skriver på Dagens arena. Guardian skrev tidigare i veckan.

Skatten kan möjligen dra ner tempot på den enormt högt uppdriva finansmarknaden (det var ekonomen och nobelpristagaren James Tobins ursprungstanke). Nu blir det nog mer ett sätt att få den finansiella sektorn att betala tillbaka lite av allt elände den skapat sedan 2008.

Tyvärr kommer skatten gå till respektive land. När Europaparlamentet för något år sedan väckte nytt liv i förslaget om Tobinskatter var syftet ett annat: att intäkterna skull gå till EU:s budget. Det hade varit ett enormt genombrott. Då hade EU äntligen fått egen beskattningsrätt och därmed enklare att övertyga konservativa regeringschefer om en mer expansiv budget. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.