Mer konservatism

EU:s regeringschefer har som alla vet enats om ett uppseendeväckande inskränkt och konservativt förslag till långtidsbudget. De vägrar följa Barrosos modesta råd att försöka använda budgeten till expansiv konjunkturpolitik. Åtstramningspolitiken, med hundraprocent stöd från Reinfeldt och Borg, fullföljs nu in i minsta decimal. Massarbetslösheten i Sverige kommer nu öka ännu mer.

Hoppet står till att det mer förnuftiga Europaparlamentet nu lägger in veto och förhandlar fram en åtminstone något mindre dumdryg budget. Den svenska regeringen kommer nu lägga en ting hand över svenska Europaparlamentariker för att få dem att acceptera i "nationens intresse". Det finns ingen anledning att göra det. I stället måste det nu fram en ljudlig opposition mot denna galenskap. Socialdemokraterna i Riksdagen, Europaparlamentet och på ledarsidor måste säga ifrån. EU:s långtidsbudget ska naturligtvis växa, inte krympa, i dessa tider.

I dag var jag på Sverigedemokraternas "Framtidsseminarium" i Stockholm. Jimmie Åkesson lyser av obehagligt starkt självförtroende när han talar. I nästa val tänker de göra "Nej till EU"som en huvudfråga, förklarade han. Jag återkommer om SD i måndagens ledare på Dagens arena.

Det är hög tid att uppmärksamma den avslöjande norsk-svenska debatt som Martin Aagård skickligt provocerat fram på Aftonbladet kultur. Uppenbarligen är den norska samhällsdebatten — även inom "vänstern" — nu lika förgiftad som den danska av etnonationalistisk chauvinism. Läs hans senaste artikel, där det också finns länkar till olika norska inlägg.

Alla dessa tre saker hänger samman. De visar hur konservatismen långsamt tar över politiken på olika områden i olika länder och börjar bestämma dagordningen. Efter nyliberalismen följde ingen vänstersväng, den gick i mörk konservativ riktning. Reinfeldt – Åkesson är ett representativt par i europeisk politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.