Reva och lagen

Nu har gränspolisen förklarat att de ska sluta med id-kontroller vid tunnelbanespärrarna i Stockholm. Men själva kärnan är ju inte kontrollerna. Det är beslutet att antalet tvångsutvisningar ska öka. Polisen har fått rättvis kritik för inhumana metoder. Nu kan de fortsätta en inhuman politik med mer humana metoder. 

Det som saknats i debatten är en diskussion om hur man kan öppna vägar till medborgarskap för papperslösa av alla slag. Den diskussionen förs i USA. Varför inte i Sverige? De som befunnit sig här utan papper i, exempelvis, sex år bör automatiskt erbjudas uppehållstillstånd. De barn som föds här bör automatiskt erbjudas medborgarskap oavsett föräldrarnas status. Det är sådana krav som måste diskuteras.

Migrations- och asylfrågor är svåra att debattera. Billström har ju formellt rätt att de som får avslag i domstolen måste lämna landet. Han kan alltid säga att han försvarar rättssamhället — och det gör han ju. Jag har landat i den slutsatsen att i de här frågorna behöver man i någon mening ställa sig utanför lagen. Jag anser inte att någon ska utvisas mot sin vilja. Jag grundar det i människosyn, inte i den demokratiska rättsstatens principer. Därför anser jag det är rätt, och beundransvärt, att gömma eller hjälpa de som vägrar lämna landet. Jag anser också det är rätt att smuggla människor, så länge man respekterar den smugglades säkerhet och ingår den typen av försäkringsavtal som förekommer på smuggelmarknaden. De bryter mot lagen, men de räddar människor. Det är rätt.

Det är inga enkla ställningstaganden. Man måste vara försiktig med sådana. Men i de här fallen tycker jag det är motiverat. Jag kan inte acceptera de döda kropparna i Medelhavet. Och jag inte acceptera att familjen Zakir utanför Sundsvall ska utvisas till Etiopien. Jag kan inte acceptera. Då måste jag säga det.

Men det viktigaste nu är att vidga debatten från protester mot polisens id-kontroller, till krav på vägar till medborgarskap. Kan Obama så kan vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.