Vittnesmål

Under Revadebatten har vittnesmål om vardagsrasism trängt in i svensk debatt. I dag läste jag senaste Ottar. Där finns en artikel om rasistiska föreställningar om östasiater, framför allt om kvinnor. Astrid Trotzig är författare och adopterad. Hon berättar hur både hon och hennes pappa kan mötas av fördomsfulla, nedsättande och helt förfärliga kommentarer när de är ute tillsammans. Asiatiska kvinnor sexualiseras i vita svenskars blickar.

Det kan få konsekvenser av ren rädsla: "Om Astrid Trotzig själv åker Finlandsfärja brukar hon låsa in sig på hytten. Hon upplever att stämningen runt omkring henne blir obehaglig när det finns mycket alkohol med i bilden."

Alla dessa berättelser och vittnesmål är otroligt viktiga för att (och varning för här kommer ett gammalt vänsterord) medvetandegöra människor. De flesta vet redan, men när det plötsligt får personlig röst som vittnesmål händer ändå något väsentligt: vi reagerar, tänker mer specifikt, tvingas ta ställning.

Jag läser återigen det underligaste avsnittet i Jasenko Selimovic brev till Jonas Hassen Khemiri i DN, och jag tänker att det handlar om Astrid Trotzigs rädsla på Ålandsbåten: "Det finns miljontals möjliga svar. Vi vet inte vilket som är det sanna. Men du väljer att tolka det som rasism. På samma sätt som [Maria] Sveland väljer att tolka att [Janne] Josefssons syfte är att "få utlopp för sina aggressioner". Kanske. Men vi vet inte. Vi väljer och ofta väljer vi det som bekräftar den sanning vi vill se. På samma sätt som Avpixlat, som skapar den sanning de vill se."

Varför skrev han sista meningen i det stycket, och vad betyder den, egentligen? Innebär den att han jämställer alla dessa berättelser, med det anonyma hatet på Avpixlat? Jag har svårt att förstå den på annat sätt. I sådant fall är den en örfil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.