Stigarna i skogen

Förra veckan föreläste vid ett litet seminarium på historiska institutionen vid Lunds universitet. Jag var inbjuden av Radikala nätverket. Dom ville att jag skulle prata lite om populismen, då och nu, utifrån min bok Populisterna. Det var lite märkligt att återuppliva en så gammal bok. Och ännu underligare att läsa den igen. Det var som att läsa en bok skriven av någon annan. Spöklikt.

Det var några historiker där som sysslar en del med radikala rörelser på 1800-talet. Det låter tort. Men det är ju faktiskt spännande. Där fanns ju så många idérörelser som aldrig förvandlades till ideologier utan förblev underströmmar, länge osynliga. En historiker påpekade tröskeln på 1890-talet när socialism, liberalism och konservatism framträdde som de ideologier som inramade politiken. De andra bleknade bort. De blev som igenvuxna stigar i skogen. Man kan ana dem, men mer som minnen. Jag tror en hel del av dem är på väg att börja tas i bruk igen. Populismen är ett exempel. Republikanismen, som Anders Ehnmark envist försökt återintroducera, är en annan. 

Jag fick frågan om jag har något projekt som författare. Jag har aldrig riktigt tänkt att jag ens har något. Men att utforska de där igenvuxna stigarna är verkligen spännande. Populisterna är ett exempel. Boken om Tingsten är ju ett försök att vandra längs kulturradikalismens stigar. Nästa bok jag börjat fundera på gör liknande spaninger.

Jag tror det handlar om att man måste kunna få vara vänster utan att nödvändigtvis vara socialist eller marxist. Men vad befinner man sig då i för historiska politiska berättelser? Det är nog min fråga.

Många i Radikala nätverket verkade ställa samma fråga. Det blev en rolig eftermiddag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.