Storstadsförakt, igen

DN:s nya litteraturkritiker Jesper Högström beskriver i dag sin vilsenhet i storstaden. Han är på utflykt till osäkra marker. Närmare bestämt den idylliska Långsjön, omgiven av (numera) hypergentrifierade villastadsdelar. Han drabbas av antiurban panik och skriver att sjön ligger "i det stycke materialiserad anonymitet, det bälte av trafikplatser och återvinningsstationer och villaträdgårdar med studsmattor som kallas Huddinge kommun och som ligger i Stockholms utkanter men precis lika gärna hade kunnat ligga på pendlingsavstånd från Örebro, Karlstad, Borås och Sundsvall."

Välkommen till den stora staden Jesper. Får man säga så? Storstockholm är inte bara småstadsidyll, som i gammelstaden innanför tullarna. Den är modern. Men Jesper Högström verkar inte trivas i det moderna. Det framgår att han inte vill ha första majtåg, valborgsfirande, klassutjämning och tonåringar med rätt att slå sig fria från familjen. Att förakta förorterna — och därmed den moderna staden — är naturlig del av konceptet. Det är ju platser där man inte kan tänka fria tankar, som en annan medelålders förortsföraktare brukar uttrycka sig (Ola Andersson, prisvinnande arkitekt). 

Han träffar några vid en badstrand och påpekar för säkerhet skull att "vi var vita svenskar". Varför gör han det? De pratar med varandra om "förortsghettona". 

Huddinge kan aldrig bli förort "på pendlingsavständ" till de svenska städer han räknar upp. Huddinge är nämligen lika stort som Borås, visserligen klart mindre än Örebro men större än både Karlstad och Sundsvall. Den överväldigande majoriteten av alla Storstockholmare, uppskattningsvis mer än 80 procent, bor i så kallad förort, den typen av stad han kallar "materialiserad anonymitet". Jag tvivlar f.ö. på att den badstrand han besöker ens ligger i Huddinge. 

Jag skriver det här för att jag sedan decennier är trött på okunniga brackors konservativa blickar på de delar av staden de föraktar — alltid förorten. Den som vill veta mer om det föraktet kan läsa min bok Där jag kommer från

En sak till: jag bor i Huddinge och växte upp vid Långsjön. Det är vår stad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.