Ojämlikheten – igen

I dag presenterar SvD en ny rapport från OECD om fattigdom och ojämlikhet. Den bekräftar den utveckling alla borde känna till. Men den här gången är läget mer alarmerande än jag sett tidigare. Avmoderniseringen av Sverige saknar motstycke bland de länder som jämförs. Mellan 1995 och 2010 har landet fallit från det mest jämlika till medioker mittenplats. Bland andra Ungern, Tjeckien, Tyskland och Frankrike är mer jämlika — och därmed mer moderna. Jag är rätt säker att ytterligare några EU-länder som inte är med i undersökningen också passerat Sverige, som Slovenien och Slovakien.

Vad händer med ett lands självbild efter ett så markant fall? I skolan lärde jag mig att Sverige var bäst i det mesta: tillväxt, jämlikhet, BNP per capita, löneutveckling och trygghetssystem. Nu tillhör landet EU:s mediokra mellanskikt. 

Diagrammen från OECD visar att avmoderniseringen accellererat under de borgerliga regeringsåren. Är någon förvånad? Det har ju varit Reinfeldt mål. Hans projekt är att göra Sverige till ett mer mediokert och grått land. Skattenivåerna ska bli genomsnittligt europeiska brukar han säga. Ja, allt ska bli genomsnittligt. Hela hans personlighet utstrålar skräck för det annorlunda och briljanta. Reinfeldt är sinnebilden av den mediokra människan. Att Sverige nu ligger i EU:s mellanskikt upplever han säkert som betryggande.

Är det så konstigt att filmdokumentären och biografin om Olof Palme slog alla rekord? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.