Spel över gränserna

I dag spelar Bayern München och Dortmund heltysk final om att bli Europas bästa klubblag. Champions league verkar ha blivit en angelägenhet för alla. Det fanns en tid när fotboll vilade på nationell chauvinism. Men på kort tid har den bytt skepnad. Min fotbollsintresserade dotter är måttligt engagerad i svenska landslaget. Hon kan inte svara på vem som leder Allsvenskan. Men vet däremot det mesta om Manchester United, med spelare från hela Europa och resten av världen.

Fotbollen har relativiserat tillhörigheten. De bästa klubbarna är lika transnationella som Husby. Den stora turneringen är inte längre nationell, den är europeisk. Champion leagues pampiga hymn överglänser alla nationalsånger. Ingen regering skulle våga sig på en lika ihärdig antirasistisk propaganda som UEFA.

För hundra år sedan försvenskades Sverige på Skansen. I dag europeiseras Europa på fotbollsplanerna — och i den processen ingår en öppenhet mot andra kontinenter som helt säkert ger Jimmie Åkesson mardrömmar.

Allt känns igen. Vem blir förvånad att två tyska lag sopat banan med olika sydeuropeiska? Bayern München har med merkelsk ordoliberal filosofi blivit kontinentens fetaste. Samtidigt är svårt skuldsatta spanska klubbar på väg mot konkurser. Under vintern har tyska fotbollspotentater protesterat, med moraliserande tonfall, för att spanska klubbar hålls under armarna med hjälp av EU:s nödlån. Nu planerar UEFA ett slags skuldsanerande motsvarighet till euroländernas finanspakt. Konsekvenserna kan bli lika ödesdigra med möjlig utslagning av ihåliga storklubbar. Det gäller att undvika ett Grekland.

I helgen beslutar svensk idrott om man ska acceptera att klubbar köps av sportroade plutokrater. Då kan det gå som i Malaga där den stormrika ägaren smet när klubbens pengar var slut. Snart kommer säkert nyheten om den första franchisekedjan med lag i flera länder där tränare cirkulerar och spelsystem kopieras.

Nyligen frågade jag en bekant om hens favoritlag. Jag fick ett tankeväckande svar: Zlatan Ibrahimovic.

Per Wirtén

En reaktion på ”Spel över gränserna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.