Är någon förvånad?

Nyheten att skolkoncernen John Bauer tänker sälja eller stänga sina skolor kan inte komma som en överraskning. Skolorna ägs av ett danskt riskkapitalbolag, dvs ett företag som aldrig äger nånting särskilt länge. De svenska skolorna har uppenbarligen "förädlats" klar — eller med mer uppriktigt språk: plundrats. Många av kedjans skolor har varit dokumenterat usla. En annan skolkoncern Praktiska Sverige gör tydligen samma sak: säljer eller stänger.

Så här kan det inte fortsätta. Man kan inte spela sällskapsspelet "Börsvärde" med tonåringars utbildning och framtid. Att S och MP redan verkar vara på väg bort från Friskolekommitténs blocköverskridande översenskommelse är good news. Den bör nämligen glömmas — nu.

Grundutbildning tillhör statens kärnverksamhet (jag har skrivit det förut och kommer skriva det igen). Vinster får inte lämna verksamheten och förvandlas till utdelningar eller annat. Skolkedjorna måste avvecklas.

I en av vårens New York Review of Books hittade jag en intressant artikel om drönarna (också en fråga jag tjatat länge om som nu blivit stor, åtminstone i USA). Den är en recension skriven av den pakistanska författaren Mohsin Hamid. Artikeln tillför faktiskt en hel del nytt, särskilt som den är skriven i ett pakistanskt politiskt perspektiv.

Hamid reovisar också en del intressanta facts. Drönarattackerna har i ytterst få fall dödat ledande befälhavare eller "militanter" — mindre än 55 stycken vilket är två procent av alla som dödats av drönare. I själva verket är det "low-level insurgents" som dödats. Eller civila som funnits i samma område som dem genom så kallade "signature strikes".

Hamid: "Among the most pernicious aspects of the US drone campaign in Pakistan is therefore this: that it facilitates the refusal of the Pakistani state and Pakistani society to do more to confront the problems of extremists who threaten Pakistanis and non-Pakistanis alike." Läs artikeln här.

I morgon åker jag till Nairobi. Ska kolla in en kulturfestival och ett spännande kulturhus: Go Down. Ska försöka hinna blogga därifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.