Mer Nairobi

Jag kom hem från Nairobi i går. Rätt överväldigad av intryck från möten med människor och besök i olika stadsdelar, med enorma kontraster från ett av kontinentens största slumområden Kibera till de gröna inbäddade överklassdelarma. Jag blev inte särskilt betagen av Nairobi som stad, men av människorna jag mötte. Staden präglas av ett märkligt ointresse för den egna historien. Det är därför festivalen vi besökte, Nai ni who?, är så viktig. Initiativet till den kommer från kulturcentret Go down i några gamla mekaniska verkstäder i östra Nairobi.

Nairobi är bara hundra år. Innan britterna anlade den, vid den då nya järnvägen mellan Uganda och Indiska oceanen, fanns där ingen bebyggelse. Kenya blev självständigt 1963. Staden har alltså varit kolonial halva sin historia. Under britterna var bara vita tillåtna att bo den nyanlagda stenstaden. Indierna och afrikanerna tvingades bo utanför. De som arbetade i den vita staden tvingades bära synliga id-kort runt halsen. Huset där de fick sina kort finns fortfarande kvar. Där borde man ha ett museum. Men i stället ligger där en bank. Typiskt Nairobi, mycket business men ingen historia.

Men den bortträngda historien har nog djupa förklaringar. Det brutala mau-mau-upproret på 1950-talet — som satte p för de vita britternas planer på en fri stat efter sydafrikansk modell — har länge varit onämnbart i Kenya. Dels ledde brutaliteten till djupa sår även bland landets svarta. En person jag träffade berättade hur hennes egen familj sargades. Dels vände det självständiga landet mau mau ryggen. I stället tog en utbildad elit över, med Jomo Kenyatta i spetsen, som aldrig deltagit i själva gerillakriget. Många kenyaner har sedan dess talat om "förräderiets politik". De viktigaste händelserna i landets historia sopades helt enkelt under mattan och blev onämnbara.

I dag publicerade Expressen mitt andra "Kenyabrev". Det kan du läsa här.

På vägen hem, nattflyg via Istanbul, läste jag om den amerikanska övervakningsskandalen. Dags att släcka Facebook?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.