Tingsten och CIA

Snart kommer statsvetaren Olof Peterssons bok om Herbert Tingsten. Därför finns det orsak att påminna om debatten från tidigt i våras om Tingsten och CIA-finansierade Congress for Cultural Freedom.

Jag vet inte om ni minns. SR skulle sända en dokumentär som i hög grad byggde på historikern Mikael Nilssons artikel från 2011 i tidskriften European Review of History. Dokumentären marknadsfördes olyckligt som ett avslöjande att Tingsten varit CIA-agent. Helt galet. I synnerhet som Mikael Nilsson inte ens varit i närheten av sådana påståenden i sin undersökning av Tingstens kontakter med CCF.

Olof Pettersson gick i taket och strimlade Nilsson i direktsänd radio. Han anklagade honom för att vara historisk förfalskare. Sedan följde flera skribenter upp med kategoriska artiklar, bland annat Peter Wolodarski i DN. Angreppen blev rätt obehafgliga, i synnerhet Peterssons. Det bisarra var att de flesta som skrev på ledar- och kultursidor inte hört dokumentären (som sköts upp, gjordes om och sändes senare) och inte heller läst Nilssons ursprungliga artikel.

Jag hade läst Nilssons artikel under arbetet på min Tingstenbok, tyckte den var intressant men att hans slutsatser var fyrkantiga. Men Petersson bestämde sig för att "försvara" Tingsten till varje pris, en ganska märklig position, som om det fanns något att försvara. Det var väl ingen skam att åka på CCF:s kongresser? Hela den intellektuella antikommunistiska vänstern följde ju CCF:s tidskrifter och arbete. De sysslade ju med välfärds- och jämlikhetsfrågor, antirasism och diskuterade hur fungerande ekonomisk demokrati kunde se ut. CCF var något så underligt som en CIA-finansierad vänsterverksamhet. Den svenska avdelningen styrdes från tidningen Arbetaren. Naturligtvis förstod eller anade de flesta att CCF finansierades med amerikanska pengar.

Jag vet inte om Petersson fullföljer angreppen i sin kommande bok. Jag läste ett tidigt utdrag där han gjorde det — med samma höga pugilistfaktor som i radio. Därförf inns det stor anledning att läsa den försvarstext Mikael Nilsson skrivit. Eftersom han inte tilläts publicera genmäle mot Wolodarskis artikel har han gjort så här. Det är intressant. Finns här.

Jag skrev blogginlägg 2 mars när debatten om radioprogrammet pågick och fick svar från Mikael Nilsson i kommentarsfältet. Den som vill kan leta upp det i mitt bloggarkiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.