Förortshatets budbärare

I sin bok om Stockholm Den planerade staden varnade Peter Lundevall, som arbetar på Stadsbyggnadskontoret, redan 2006 för att förtätningspolitiken ”kan bli morgondagens motsvarighet till rivningarna på malmarna”. Jag tror han hade helt rätt och att den också kommer utlösa nya Almstrider. De första kan anlända när som helst. Det har redan börjat blåsa under träd, på bergknallar och i naturparker. Där kommer medborgare protestera mot politiker och centralbyråkrater som tror att de vet bäst.

Men striderna handlar om mer än bara träd, gräs och stigar.

Under hösten har Dagens nyheters Stockholmsdel börjat uppmärksamma konfikten, men verkar också valt sida. I flera artiklar, senast i lördags (14/9), har reportern Anders Sundström blivit Stadshusets möjligen oavsiktliga budbärare. Utan avbrott följer hans beskrivningar stenstadsdoktrinens första paragraf: att det som tidigare varit ”förort” nu ska förädlas till ”riktig stad”. Som om Hammarbyhöjden, Rågsved, Tensta och Älvsjös villakvarter inte redan var integrerade delar av ett stadslandskap präglat av olikheter och kontraster.

De strider som nu mullrar loss ifrågasätter inte om staden ska växa — men hur. De handlar om värderingar och samhällssyn. Stadsplanering är gestaltad politisk filosofi.

Stadshuset drömmer om en likriktad stad av gated communities med slutna gårdar, utsmyckad av ekologiskt döda småparker och biltrafik runt varje hus — så kallad kvartersstad. Det är gammaldags, enfaldigt och fantasilöst.

Efter demokratins och jämlikhetspolitikens genombrott byggdes ett helt annat slags stad. Det är den de drömmar att svepa undan: allmänningarna, torgen, naturstråken, trafiksepareringen, det öppna stadslandskapet där även främlingar kan flanera fritt mellan husen och de kreativt oklara gränserna mellan privat och offentligt. De vill låsa in den vilt behagliga staden. Är det konstigt om vi som bor i den börjar protestera?

Det avgörande är inte att staden växer, men att den utarmas. Anders Sundström borde lösa biljett till Stadsteaterns lärorika ”Betongsafari”.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.