Ett Stephen Lawrence-ögonblick

Jag blir så förbannad. Avslöjandet om att polisen i Skåne registrerat romer är oerhört. På Lunchekot vara alla intervjuade myndighetspersoner, inom bl a polisen, lika uppröra. Alla utom en: talespersonen för polisen i Skåne, som i stället försvarade registreringen.

Det får vara slut med daltandet med skånepolisen. Gång efter gång avslöjas rasism bland poliserna. Nu är det dags att blåsa rent. Huvuden måste rulla. Poliser förlora sina arbeten. De som blir kvar sättas i hårdutbildning i demokrati och mänskliga rättigheter.

1993 mördades Stephen Lawrence (ung och svart) i södra London. Polisen misskötte utredningen. De skyldiga gick fria, trots att många förstod vilka de var. Skandalen bara växte. Till sist publicerade den normalt polisvänliga Daily Mail bilder och namn på de misstänkta med rubriken Mördare!: "Om vi har fel, låt dom stämma oss". Polisens ointresse att utreda mordet ordentligt blev droppen som fick tålamodet att ta slut. Vid valet 1997 gick därför Labour till val på att röka ut rasismen i Londonpolisen. Efter valsegern tillsattes en utredning som skulle granska polisens arbete i allmänhet och Lawrencefallet i synnerhet. Deras slutsats var att polisens arbete präglades av ett slags strukturell rasism: "Sådana attityder kan frodas i en mycket sammansvetsad grupp. så att resultatet blir en kollektiv oförmåga att upptäcka och utrota denna form av rasism. Polisens lunchmatsal kan alldeles för lätt bli dess grogrund."

I London blev fallet Stephen Lawrence och utredningens rapport en vändpunkt. Man började röka ut rasismen. Polisen skulle bli integrerad i den kosmopolitiska staden — och därför förändras.

Avslöjandet om det romska registret borde bli en motsvarighet, en "Stephen Lawrence-moment". Den skånska polisen behöver integreras i samhället. Rasismen måste stampas bort ur organisationen, ur deras kultur och sätt att arbete; jagas ut ur polisens lunchmatsalar.

Den skånska polisen är ett uppenbart samhällsproblem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.