Skuldtaket — den drastiska utvägen

USA närmar sig politiskt sammanbrott. Senast i morgon måste skuldtaket höjas. Republikanerna i Representanthuset fortsätter säga nej. Deras militanta motstånd mot kompromisser verkar inte svikta. Jag blir inte ett dugg förvånad om landet ställer in betalningarna.

Men det finns en nödutgång som inte alls uppmärksammats. Enligt det 14:e tillägget i den amerikanska konstitutionen måste landet respektera och betala tillbaka sina skulder. I en artikel för några veckor sedan i NY Times påpekade den kända historikern Sean Wilentz att Barack Obama i en akut krissituation därför kan runda kongressen och på egen hand höja skuldtaket. Tillägget skrevs i ett liknande läger efter inbördeskriget när konservativa politiker i norr argumenterade att inte betala skulder man dragit på sig under kriget. 

Wilentz skriver att Vita husets offentliga attityd är att det 14:e tillägget inte kan tillämpas i fallet med skuldtaket. Men i tysthet kan de tänka annorlunda. Det kan även den republikanska högern göra. Kanske vill de tvinga fram ett sådant ensidigt beslut från Obama för att spetsa till krisen ännu mer? De skulle då kunna framställa honom som landsförrädare, ett hot mot maktdelningen och demokratin och försöka ställa honom inför riksrätt (en känd republikansk strategi från Clintonåren). Wilentz spekulerar om en liknande utveckling. Man ska inte underskatta galenhögern. De kan verka korkade, men agerar ofta beräknat för maximal konfrontation. De är inte främmande för några medel — i det avseendet är de både galna och bokstavligt farliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.