Historicism

Jag kan inte låta bli att tänka på Fredrik Reinfeldts omtalade tal i går. Att moderaterna nu känner sig mogna att ta avstånd från stormaktstiden är ett oomtvistligt framsteg. Äntligen har de vågat språnget till rätt sida om franska revolutionen.

Men det som slår mig mer allvarligt är hur Reinfeldt blivit historicist. Han beskrev en historisk riktning — och mening — som utmynnar i hans egen ankomst. De nya moderaterna är sista kapitlet i en lång historisk rörelse mot ständigt nya framsteg. Om jag inte minns fel är det precis den historiefilosofiska traditionen som Karl Popper gick åt hårt i sin klassiker Det öppna samhället och dess fiender. Historicismen var demokratins fiende och grundval för det totalitära, menade han. Med historicismen kan man nämligen alltid legitimera samtiden som historiens mening. Vad det inte det Reinfeldt gjorde?

Marxismen är för övrigt en typisk historicistisk ideologi, och just historicismen är en viktig orsak till varför är vänster men inte marxist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.