Köppalats eller tågkatedral?

Centralstationen i Stockholm omdesignas. Man kan nu köpa det mesta från kostymer till skitdyra surdegslimpor i storslagen miljö. Det är som om ett sista minne från mer ansvarstagande epoker övergår till något annat.

Godståget som spårade ur mellan Centralen och Södra station kunde blivit en katastrof med flera döda i det mötande pendeltåget. Alla visste att spåren just på den sträckan var i uselt skicka. Tidigare i år har facket flera gånger slagit larm. I dag uppmanas pendlande stockholmare vara hemma. (Jag är förkyld så jag är hur som helst hemma i radhuset resten av veckan).

Centralen illustrerar det stora politiska skiftet. I dag prioriteras privat konsumtion genom sänkta skatter och statliga subventioner. I en artikel i Arena för en tid sedan kallade jag det "Hit med stålarna-politiken". Samtidigt minskar alla investeringar i gemensam infrastruktur. Staten har ju inga pengar kvar. Alltså har Centralen förvandlats till shoppinggalleria. Den tågtrafik huset en gång byggdes för, som ett palats, fungerar däremot sämre och sämre. I dag rullar inte särskilt många södergående tåg in alls. Normalt kommer de visserligen fram, men ofta för sent. Nya Centralen är Reinfeldts vision om den goda staden. Närmare kan man inte komma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.