Min valfråga

Att skolkoncernen JB gick i konkurs i somras blev en vändpunkt. Storbolag ska inte äga skolor. Politiker från olika partier försökte rikta opinionen mot så kallade riskkapitalföretag. Men det räcker inte. Ställningstagandet måste gälla alla ägare som plockar ut vinster från verksamheten. Dagens reträtt från LO är rätt sorglig. Efter att ledningen först tvingade böja sig för medlemsopinionen är de nu tillbaka i gammal lojalitet med Socialdemokraterna. Ett kort ögonblick av självständigt tänkande verkar avslutat.

Varför ska frågan om vinster i skolsystemet vara så seg? Sverige är i det avseendet radikalt mer avreglerat och politiskt slappare än resten av Europa. Socialdemokraterna står och stampar på samma punkt som de gjorde i förra valrörelsen: De vill ha kvalitet (ja, vem vill inte det?) och avskaffa den den fria etableringsrätten. Nu har LO lagt sig tätt intill. Privata vinstintressen i skolan är helt ok, bara de är långsiktiga — vinsterna eller ägandet?

Hur de olika rödgröna partierna ställer sig i frågan om vinster i välfärden — i synnerhet skolorna — kommer avgöra var jag lägger min röst. Jag tänker lusläsa deras valmanifest. jag tror inte jag är ensam. Ska SAP få min röst får de skärpa till sig.

Under 25 år har de motvilligt backat in i nyliberal avregleringspolitik. I bästa fall kanske man kan hoppas på en liknande men motsatt rörelse de kommande åren: att de motvilligt backar in i en socialdemokratisk politik. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.