Europarätten

I dag skriver min gamla kompis Carl Josefsson understräckaren i SvD. Vi lärde känna varandra när vi gjorde den aningen obskyra tidningen 800 grader i slutet av 1980-talet, naturligtvis uppkallad efter Ebba Grön-låten. Nu är han hovrättsråd och habermasian. Tänk så det kan gå.

Hans artikel handlar om den besvärliga relationen mellan lagtolkning och folkstyre. Få svenskar har varit särskilt intresserade, Jag hör ofta rätt yxiga synsätt, men med EU och Lissabonfördragets stadga för de grunläggande rättigheterna blir det bara viktigare och viktigare att förstå. Calle benar upp det solklart. Lagen kan inte legitimeras i några naturliga rättigheter utan bara genom demokratiska diskussioner och beslutsprocesser. Rättstaten och självbestämmandet är demokratins båda grundfundament och kan inte skiljas. EU tvingar oss bli mer rättsfilosofiskt medvetna. Läs artikeln och bli lite extra bildad!

EU är en rättstat. Men den andra polen: det demokratiska självbestämmandet är fortfarande outvecklat. Det folkvalda parlamentet måste bli Europapolitikens centrum, EU-medborgarskapet bli starkare och offentligheten fortsätta utvecklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.