Tidens tecken

Ulf Ekman har blivit katolik. Det är en pseudonyhet värd att notera. Livets ord var den nyliberala vågen i moralkristen form: framgångsteologin och det amerikanskt evangelikala, spontana hierarkier utifrån karisma. Katolska kyrkan är något helt annat: socialkonservativt med en helt annan typ av fast hieraki. När Europas höger byter skepnad följer Ulf Ekman med. Han har alltid varit trendkänslig. Från flummig nyliberalism till järnhård konservatism. Från allt är möjligt till inget ska göras möjligt.

Jag träffade honom någon gång runt 1986. Livets ord i Uppsala växte snabbt. De hade öppnat sin stora kyrkolada. Ekman fejkade tungomålstal under gudstjänsten. Efteråt träffades vi i hans arbetsrum. Heltäckningsmattan hade precis lagts in. Stolt berättade han: "Ser du mattan. Vi hade inga pengar att köpa den. Men så bad vi. Vi bad. Och nu är den här."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.