Kraftlös checklista

;Abdellah Taia: Kungens dag

Abdellah Taia: Kungens dag

Översättning Håkan Lindquist och Davy Prieur.

Grates förlag

Abdellah Taias människor är som ensamma månar: heta på ena sidan, iskalla på den andra. De cirklar kring varandra sammanbundna av en gravitationskraft av lika delar erotiskt begär, underkastelsebehov och maktutövning. När någon av krafterna spårar ur, på de andras bekostnad, blir konsekvenserna ödesdigra och människorna kastas ut i tomhet; galenskap, flykt eller död. Rymden de rör sig i är iskall. Det är en grym värld.

Taias två första, självbiografiskt präglade romaner, har gett honom en liten men hängiven krets läsare. Där skildrade han en ung marockansk mans väg ut. Hatet mot honom som bög i hemlandet. Föraktet mot honom som arab i hans nya europeiska hemland.

Kungens dag är en mer klassisk roman. Kort. Enkel. Hård. Tre dagar — och tre unga personer — i en marockansk stad som väntar på kung Hassan II:s besök. Hur lyckas han i övergången från det mer självbiografiska?

Skickligt smälter han samman mardrömmar och mytologiska bilder med hårdkokt realism. Till sist, när döden närmar sig med stormsteg, är man lite osäker om det som händer är verkligt allvar eller fortsatta maktlekar. Taias extremt korta meningar — ett, två, tre ord — kan komma som skotten från autmatvapen i mörka rum. Väldigt förtätat. Men de kan på nästa sida låta lika irriterande som småsten i en cementblandare.

Egentligen är romanen tre berättelser, i två familjer, med inte helt givna samband än just människorna som ensamma månar. Det påminner lite om Caryl Phillips sätt att arbeta, men Taia saknar hans musikalitet och förmåga att helt naturligt få alltsammans att haka i, kommunicera och förstärka varandra. Gravitationskraften räcker liksom inte till. Intrycket blir att han i sin vilja att skildra maktspelen blir kissnödigt ambitiös att få med alla debattaktuella aspekter — kön, sexualitet, klass och hudfärg. Det intersektionella framstår här som sin egentliga motsats: en kollista där punkter ska prickas av. Inte överdrivet bra.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.