Archileaks

På arkitektsajten Archileaks pågår en debatt om stadsideal; om förort, ytterstad, stadsmässighet, kvartersstad, innerstad, etc. Min bok om förorter Där jag kommer från nämns flera gånger. Johannes Hulter skriver att jag, Moa Tunström, Lars Mikael Raattamaa och andra inte sysslar med verkligheten utan ägnar oss åt "fria associationer och abstrakta filosofiska och idéhistoriska tankesprång." Han kallar oss diskursurbanister". han har ju däremot den vetenskapligt empiriskt verifierbara sanningen klar: bara den förmoderna stanstaden är den fungerande och äkta staden. Hulter har skrivit samma sak flera gånger (bl a i Arena i höstas).

Nu har han fått svar från Moa Tunström och Joakim Forsemalm. Arkitekten Lisa Deurell har också skrivit väldigt bra. Det är faktiskt intressanta inlägg. Diskussionen rör sig nämligen mot frågan vad som egentligen är kunskap om staden och hur man kan nå den. Den typ av iaktagelser och egna erfarenheter av stadsliv (i förorten) som jag gjort sorteras ju omedelbart bort av olika slags urbanister. Det räknas inte som kunskap. Så har "experter" alltid sagt. Det gjorde dom när Klarakvarteren revs också. Du hittar inläggen här. Klart läsvärt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.